Mezun Web Sayfası -

İş Arama Sürecinde Etkili Linkedln Kullanımı

gelişim üniversitesi
  1.   Mezun Web Sayfası
  2. İçerik


İş Arama Sürecinde Etkili Linkedln Kullanımı


Günümüzde işe alım uzmanlarının önemli bir bölümü aday arayışlarını LinkedIn üzerinden gerçekleştirmektedir. Bu yüzden LinkedIn’de güçlü ve dikkat çekici bir profile sahip olmak ve platformun iş bulma noktasında cevap veren kilit özelliklerini doğru şekilde kullanabilmek çok önemlidir.


        

1. Profil Oluşturma:
LinkedIn hesabınız yoksa LinkedIn.com adresine gidin ve “LinkedIn’e Bugün Katılın” başlıklı formu doldurmaya başlayın. Sonraki aşamada bilgilerinizi girerken özenli olun, bu bilgiler profilinizin nerede sergileneceğini ve potansiyel bir işverenin arama sonuçlarında çıkmanızı sağlayacak anahtar kelimeleri de belirleyecektir.

2. İrtibatlar Edinmek İçin E-posta Ekleme:
Hotmail, Outlook veya Gmail kullanıyorsanız LinkedIn, adres defterinizdeki LinkedIn üyelerini tespit edebilir. Eklemiş olduğunuz her bağlantı, tanıdığınız kişilerle ilişkili yüzlerce insan tarafından görülmenizi sağlayacaktır.

3. Yeni Profilinizi Paylaşmak:
Yeni oluşturduğunuz LinkedIn profilinizi Twitter veya Facebook’ta paylaşabilirsiniz. Diğer sosyal ağlarda paylaşmadan önce LinkedIn profilinizin güncel olduğundan emin olun. Daha sonra paylaşmak için kişisel profil adresinizi istediğiniz bir sosyal ağa yapıştırmanız yeterli olacaktır.

4. Profili Doldurma:
Normal bir CV’de olduğu gibi, geçmişte çalıştığınız işlerinizi girin. Özet kısmı, ana uzmanlık alanlarınızı kapsamalı ve Deneyim kısmı da geçmiş işlerinizin neyle ilgili olduğunu belirtmelidir. Eğitim kısmına bitirdiğiniz üniversiteyi ve Yetenekler altına da uzmanlık alanlarınızı yazabilirsiniz.

5. Profili Tamamlama:
İlerledikçe LinkedIn size profilinizin ne kadarının tamamlandığını bildirecektir. Burada konuyla ilgili mümkün olduğu kadar iş tecrübesi belirtmeniz yararınıza olacaktır. Ayrıca fotoğrafınızı da yükleyin ki insanlar isminizle birlikte simanızı da tanısınlar. Fotoğrafın mümkün olduğu kadar resmî görünmesine dikkat edilmelidir.

6. Yetenekleri Onaylama:
İrtibatlarınız arasındaki bir kişinin belli bir alanda yetenekli olduğunu düşünüyor ve vereceğiniz desteğin görülmesini istiyorsanız, profilindeki “Yetenek & Uzmanlıklar” kısmında onu tavsiye etme imkânınız olacak. Ayrıca, tavsiyenizden haberdar edilecek ve bu da sizin onlardan tavsiye alma olasılığınızı artıracaktır.

7. Özel Gruplara Katılmak:
Yeni fırsatları yakalamanın veya çalıştığınız işteki performansınızı artırmanın bir yolu da işinizle ilgili birkaç LinkedIn grubuna katılmaktır. Gezinti çubuğundaki “Gruplar”a tıklayarak tavsiye edilen gruplara göz atılmalıdır.

8. İş Alarmı:
LinkedIn üzerinde yayınlanan iş ilanlarına hızlı bir şekilde başvurmak mülakat elde etme şansınızı önemli ölçüde artırabilir. Bu yüzden LinkedIn üzerinde muhakkak iş alarmları kurmalı ve yeni açılan ilanlara yönelik bildirimleri aktifleştirmelisiniz.

9. “Alumni Search” Özelliği:
LinkedIn’in Alumni Search özelliği sayesinde sizinle aynı okullardan mezun kişileri kolaylıkla bulabilir ve onlarla bağlantı kurabilirsiniz. Bu özellik sayesinde hedef şirketlerinizde çalışan mezunları bularak onlardan çalışan olarak size referans olmasını rica edebilirsiniz.

10. Open to Work Özelliği:
Bu özellik sayesinde profil fotoğrafınıza yeşil bir “Open to Work çerçevesi ekleyebilir ve iş fırsatlarına açık olduğunuzu ağınıza ve diğer LinkedIn kullanıcılarına bildirebilirsiniz.


11. İş Tekliflerini Beklemek:
Profilinizin güncelliğini koruması için onu arada bir güncellemeniz gerekecektir. Ayrıca size uygun, başvurabileceğiniz işleri bulmak için iş arama seçeneğini kullanmanız gerekecektir. Desteklenen ve tavsiye edilen bir profilinizin olması, amacınıza çok daha fazla yaklaştığınızı gösterir. Bunu güncel tutup birkaç da LinkedIn grubuyla ilgilendiğiniz takdirde  yakında sizinle irtibata geçilebilir.